Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2006

ΜΟΥΣΙΚΟ ΜΑΚΡΟΒΟΥΤΙ - 03/10/2006

Κάθε Τρίτη απόγευμα στο ΡΟΔΟΝ Fm, 95.00


Τελικά όσο και αν είναι ενδιαφέρον, είναι και λίγο …. χρονοβόρο να παραθέτεις έναν κατάλογο τραγουδιών που επέλεξες να μεταδώσεις και να σχολιάσεις σε ένα ραδιοφωνικό δίωρο. Τα e-mail όμως που πήρα, ειδικά από παλιούς ακροατές από την εποχή του Ρ. Παρατηρητής δείχνουν πως και η ενδεικτική αυτή καταγραφή έχει μια σημασία. Βέβαια ο αναγνώστης εδώ στο Blog απλώς διαβάζει. Οι ακροατές και οι ακροάτριες του Ρόδον έχουν τη ραδιοφωνική γεύση και μπορούν να αντιληφθούν τη μουσική ή όχι συνάφεια των κομματιών, αλλά και την αισθητική ενός δίωρου. Το ραδιόφωνο αποτελεί το κατεξοχήν μέσο για την προβολή και την παρουσίαση αξιόλογων μουσικών προτάσεων. Εκτός όμως από «εισηγήσεις» διατηρεί και αυτόν τον ψυχαγωγικό/συντροφικό χαρακτήρα που στις Σέρρες με πολύ έντονο τρόπο βιώνουν οι ακροατές, καθώς και όσοι μέσω winamp μπορούν να ακούσουν στο διαδίκτυο.
Ειλικρινά οι εκπομπές του ΡΟΔΟΝ είναι απόλυτα φρέσκες, έχουν όντως «άρωμα» πρότασης και όχι αναμασήματος.
Μέσα σε όλα αυτά το προηγούμενο ραδιοφωνικό δίωρο μου είχε τα εξής:

XELA – drunk on salt waters (από το πολύ όμορφο καινούριο τους δίσκο the Dead Sea)
GIARDINI DI MIRO – once again a fond farewell (από το νέο των Ιταλών post-rockers North Atlantic Treaty of Love)
THIS SONG IS A MESS BUT SO AM I – lonely way (από το καταπληκτικό desperated-led καινούριο δίσκο marble mouth)
MUGISON – I want you (για να μην ξεχνάμε τον κορυφαίο σήμερα Ισλανδό αυτόνομο μουσικό)
FESTLAND – an meinem fenster wachsen blumen (ωραίο κομμάτι, με πολύ νεύρο στο μπάσο, από το σχεδόν ομότιτλο τελευταίο δίσκο των Γερμανών)
THE FRENCH– watery for (κομμάτι των Darren Hayman, John F Morrisson δηλαδή των πρωταγωνιστών των Hefner)
HEFNER – The Hymn for the Cigarettes (από το σχετικά πρόσφατο best 1996-2002 ενός από τα καλύτερα βρετανικά μελωδικά συγκροτήματα, που είναι όντως ευτύχημα που μπορέσαμε και τους είδαμε πριν από χρόνια ζωντανά στην Ελλάδα εμείς οι greedy ugly people )
ELTON JOHN – just like Noah’s Ark (από το νέο του The Captain & The Kid με πολύ πιο ηλεκτρικό ήχο και ολίγον πιο blues, εξού και το καουμπόικο εξώφυλλο)
STING – can she excuse my wrongs (δεν ξέρω αν τον συγχωρείτε, αλλά εδώ τραγουδά αναγεννησιακά κομμάτια του 16ου αιώνα, από το ολοκαίνουριο Songs from the Labyrinth, music by John Dowland, που κυκλοφορεί από την Deutsche Grammophone. Το κομμάτι ταίριαζε για να πω και για μια συναυλία κλασσικής μουσικής που πραγματοποιείται στις Σέρρες…
ROSA LUXEMBURG – Oda al toxadiscos (ολοκαίνουριο σχήμα από τη Βαρκελώνη, που ξεχώρισε στο πρόσφατο φεστιβάλ νέων ροκ σχημάτων με τίτλο SONA – που στα καταλάνικα σημαίνει κάτι σαν νέος ήχος)
TWINEMEN – twilight ( live recorded). To συγκρότημα από τα εναπομείναντα ζωντανά μέλη των Morphine, που φτιάχθηκε μετά το θάνατο του Mark Sandman. Από ένα bootleg στο Cambridge, MA μαζί με μια μπάντα Orhestra Morhine, σε μια ηχογράφηση για το mark sandman music education fund
SHIPPING NEWS – Axons and Dendrites (από τον δίσκο τους Flies the Fields)
OSTINATO – monkey gestures (η παρέα από την Virginia σε όντως ταξιδιάρικα ξεσπάσματα από το τελευταίο chasing the form_
ΕRIC CHENAUX – worm and gear (από το καινούριο album dull lights του Καναδού, που κυκλοφορεί από την – πες με εγγύηση – constellation)
TARA JANE ONEIL – the louder (από το καινούριο της δίσκο in circles, μελωδικά ωραία γυναικεία φωνητικά)
THE LADYTRON – sweet tooth (από το συγκρότημα που έδρασε πριν από το electropop συνονόματο του συγκρότημα. Αυτοί είναι το σχήμα του Ted Velykis (λες πατρίδα;) με σπαρακτικές μελωδικές μελωδίες κοντά σε Oldham και ρυθμούς Friends of Dean Martinez). Πόσα …συνονόματα σχήματα υπάρχουν!
GERRY MITCHELL & LITTLE SPARTA – skyscraper housebound (από το πρόσφατο μελοδραματικό scalpel rice για όσους θέλουν να γευτούν και την χαρακτηριστική σκοτσέζικη προφορά!)
AMY MILAN – skinny boy (από το καινούριο της honey from the tomps, μια από τις πιο όμορφες αλά 4AD ήχο νέες τραγουδίστριες
SIDONIE – dos murciopelagos (δηλαδή δύο νυκτερίδες…από το τελευταίο δίσκο fascinado των Ισπανών, from Barcelona που κυκλοφορεί και με πολύ καλό DVD γιατί αξίζει να τους δεις live τους τύπους)
DIONYSOS – coccinelle (ήταν του Αγίου Διονυσίου την ημέρα της εκπομπής και παίξαμε ένα κομμάτι από τους Γάλλους Dionysos
THE LOVEMAKERS – times of romance από το ομώνυμό τους δίσκο, για τους θιασώτες των ρυθμικών/σκοτεινών 80ς.
THE FAINT - Birth με τίτλο γέννησης ας χαιρετίσουμε


Αυτά, καλά να περνάτε.

Κυριάκος Σκορδάς
kyriak@atraktos.net
www.atraktos.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Γυμνή Νύχτα # 422 - 15/08/2023

https://www.mixcloud.com/rodonfm/%CE%B3%CF%85%CE%BC%CE%BD%CE%AE-%CE%BD%CF%8D%CF%87%CF%84%CE%B1-422-15082023/