Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2007

ΜΟΥΣΙΚΟ ΜΑΚΡΟΒΟΥΤΙ - ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ TOY 2006

ΜΟΥΣΙΚΟ ΜΑΚΡΟΒΟΥΤΙ – Κυριάκος Σκορδάς

ΡΟΔΟΝ FM (κάθε Τρίτη 7-9 το απόγευμα)

Πάει και το 2006. Πιστός σε μια … παράδοση, που ικανοποιεί όχι το μέτρο της όποιας αξιολόγησης, αλλά κυρίως το ματαιόδοξο μιας …βιαστικής ματιάς των κυκλοφοριών που άκουσα, που γεμίζουν τα ράφια ή βρίσκονται μέσα σε σακκούλες, τσάντες, ντουλαπάκι αυτοκινήτου, συρτάρια γραφείου, δανεισμένα σε σπίτια φίλων, ξεχασμένα στο σπίτι της μαμάς από εκείνο το Κυριακάτικο φαγητό της, κλπ.
Κακά τα ψέματα, με τις λίστες ουσιαστικά κάνεις μια προσπάθεια να δεις τι δίσκους πήρες την προηγούμενη χρονιά και να …τους θυμηθείς. Πριν καν ψάξεις, έχεις ήδη καταλήξει τι σου άρεσε περισσότερο, αλλά να κοιτάς και ξανακοιτάς μη τυχόν και…αδικήσεις κάτι…
Ξέρετε ότι τελικά αυτές οι λίστες…αναδεικνύουν τον κομπλεξισμό μας, φανερώνουν τις εμμονές μας, και ουσιαστικά αφορούν εμάς τους ίδιους που τις γράφουμε και …εγκυκλοπαιδικά κάποιους φίλους. Για 12 συνεχόμενη χρονιά (από τα ισάριθμα χρόνια που κάνω ραδιόφωνο) καταθέτω τις δικές μου απόψεις για τους δίσκους που μου άρεσαν το 2006.
Βλέποντας τον κατάλογό μου διακρίνω, πως τελικά το 2006 είναι μια χρονιά κυριαρχίας της…συνύπαρξης των ειδών. Ως μουσικόφιλος μπορείς να ικανοποιηθείς με διαφορετικά ακούσματα. Είναι όμως γεγονός πως αν..έμενες ναυαγός σε νησί δύσκολα θα ικανοποιούσουνα με έναν μόνο δίσκο του 2006. (Εγώ λόγω ηλικίας θα ήθελα μόνο το box set των joy division.)
Παρακάτω είναι οι προτάσεις μου για τη χρονιά που έφυγε (με δίσκους που τακτικά φιλοξενήσαμε στο Μουσικό Μακροβούτι). Πρέπει όμως να πω πως ειδικά οι περιπτώσεις του Νο2 και του Νο4 είναι απλά η αιχμή του δόρατος για μια σειρά ήχων και δίσκων που κατάφεραν να δώσουν ένα μικρό στίγμα για το αυτοκαταστροφικό ύφος των μουσικών, που ως ποιητές…παραμορφώνουν τα λόγια τους κάτω από τη θορυβώδη μουσική, καταθέτοντας με βιωματικό τρόπο τα εσώψυχά τους (έτσι μαζί είναι οι paper chase, οι made out of babies, οι Battle of Mice, ακόμα και οι ..τρομοροκάδες TODD). Παράλληλα διαπιστώνω πως αρκετά κιθαριστικά συγκροτήματα μου άρεσαν, με διασκέδασαν αλλά … με εξαίρεση τους Yeah yeah yeahs είναι κάτω από τη δεκάδα μου και …κυρίως κάτω από την 20αδα.
Για το Νο 1 …για το Νορβηγό Kaada κόλλησα, ίσως γιατί με συγκίνησε πολύ, ίσως γιατί μου θύμισε πολλά άλλα, ίσως γιατί δεν υπήρξε φίλος που να τον ακούσει και να μη συμφωνήσει πως είναι ένας σπουδαίος δίσκος…


Τα καλύτερα δισκάκια του 2006

1. KAADA – MUSIC FOR MOVIEBIKERS
2. ISIS – THE ABSENCE OF TRUTH, NOTHING IS TRUE EVERYTHING IS PERMITTED
3. TOOL – 10.000 DAYS
4. RED SPAROWES – EVERY RED HEART SHINES TOWARD THE RED SUN
5. THIS SONG IS A MESS BUT SO AM I – MARBLE MOUTH
6. I AM FROM BARCELONA – LET ME INTRODUCE MY FRIENDS
7. SONIC YOUTH – RATHER RIPPED
8. YEAH YEAH YEAHS – SHOW YOUR BONES
9. PEEPING TOM (Mike Patton) – PEEPING TOM
10. GREGOR RAMSA – 55:12
11. …AND YOU WILL KNOW US BY THE TRAIL OF DEAD – SO DIVIDED
12. PANIC AT THE DISCO – A FEVER YOU CAN’T SWEAT OUT
13. SHE WANTS REVENGE - SHE WANTS REVENGE
14. GRIZZLY BEAR – YELLOW HOUSE
15. KILLERS – SAM’S TOWN
16. MORRISSEY – RINGLEADER OF THE TORMENTORS
17. CASIOTONE FOR THE PAINFULLY ALONE – ETIQUETTE
18. LANTERNA – DESERT OCEAN
19. AMY MILAN – HONEY FROM THE TOMBS
20. SEBASTIAN TELLIER – SESSIONS
21. WOLFMOTHER – WOLFMOTHER
22. DIRTY PREETY THINGS – WATERLOO TO ANYWHERE
23. ABSENTEE – SCHMOTIME
24. BECK – INFORMATION
25. AFI – DECEMBERUNDERGROUND
26. MANTA RAY – TORRES DE ELECRICIDAD
27. SNOW PATROL – EYES OPEN
28. FIEL GARVIE – CAUGHT LAUGHING
29. BOY KILL BOY – CIVLIAN
30. MOUSE ON MARS – VARCHARZ

Και πολλά πολλά άλλα όπως οι Svarte Greiner από τη Νορβηγία, οι Psychic IIIs, Black Heart Procession, Angels and Airwaves ( από τους Blink 182 o τύπος σοβάρεψε), οι UZEDA από τη Σικελία που κυκλοφορούν στην Touch and Go και μας έστειλαν ήδη, οι Ministry (και μόνο για το κομμάτι Rio Grande), Xela (για το εντελώς ταξιδιάρικο the dead sea), οι Ισπανοί Cycle (για το πολύ καλό electro goth τους, και όχι μόνο για τη διασκευή τους στους Sisters of mercy), οι Final Fantasy (γιατί μας μπέρδεψαν με το κινηματογραφικό στυλ που έβγαλαν), ο JEL (γιατί με τον αέρα του αφεντικού της Anticon έβγαλε ωραίο δίσκο), ο Terry Lee Hale (γιατί είναι φίλος και οι δουλειές των φίλων εύκολα σου αρέσουν) και άλλα πολλά που κατά καιρούς θα τα ξανακούμε.
Απογοήτευση της χρονιάς : Ο κοινός δίσκος των Tortoise και Bonnie Prince Billy, γιατί περίμενα με τη συνεργασία τους να βγάλουν ένα ποίημα και αντί αυτού απλά έναν συμπαθητικό δίσκο μας έδωσαν…

ΚΑΛΗ σας ΧΡΟΝΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Γυμνή Νύχτα # 422 - 15/08/2023

https://www.mixcloud.com/rodonfm/%CE%B3%CF%85%CE%BC%CE%BD%CE%AE-%CE%BD%CF%8D%CF%87%CF%84%CE%B1-422-15082023/